De tests met coronavaccins van farmaceuten Johnson & Johnson en AstraZeneca mogen binnenkort worden hervat in de VS.

In beide gevallen waren proefprogramma’s gepauzeerd, vanwege mogelijke bijwerkingen met deelnemers.

Nederland en andere Europese landen hebben vooruit miljoenen doses besteld van de vaccins die nog definitief moeten worden goedgekeurd.

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) mag zijn proef met een coronavaccin spoedig hervatten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van ingewijden. De proef werd eerder onderbroken vanwege onverklaarbare problemen bij een van de deelnemers.

Een onafhankelijke commissie heeft de zaak onderzocht. De beroerte die de man zou hebben gekregen, zou niet gerelateerd zijn aan de proef, aldus bronnen tegen de krant. J&J staakte de proef op 12 oktober.

Medicijnonderzoeken worden uit voorzorg altijd stopgezet als zich een bijwerking voordoet tijdens een klinische proef. Daarna volgt een onderzoek om aan te tonen of de problemen verband houden met het vaccin.

Ook de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford mogen testen met een coronavaccin naar verluidt weer hervatten in de VS, aldus zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De proeven werden eerder stilgelegd vanwege medische problemen met twee proefpersonen. De farmaceut zou vrijdag te horen hebben gekregen dat de test, die in de laatste fase zit, in de VS kan worden hervat, aldus de bronnen.

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA zou zijn onderzoek hebben afgerond naar twee gevallen van een mogelijke neurologische bijwerking bij mensen die het middel kregen toegediend.

De FDA vond naar verluidt geen aanwijzingen dat het vaccin verantwoordelijk was voor de twee gevallen, hoewel het ook een link niet kon uitsluiten. AstraZeneca weigerde commentaar te geven.

AstraZeneca en Oxford zijn momenteel het verst in de ontwikkeling van een coronavaccin. Ze zitten in de zogenoemde klinische testfase 3. Dat is de laatste stap voordat toezichthouders moeten beslissen of een middel op de markt mag worden gebracht.

Nederland en andere Europese landen hebben alvast miljoenen doses gereserveerd bij AstraZeneca.

LEES OOK: Een 54-jarige Spaanse vrouw vertelt hoe het is om proefpersoon te zijn voor het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson